1945 Dirk Tempelaar

Geschreven door Dick Tempelaar.

Dick TempelaarDick Tempelaar, geboren op 17 mei 1945, is de geestelijke vader van de website 'Genealogie TEMPELAAR'. Twaalf dagen na de tweede wereldoorlog geboren een dubbele bevrijding en zeker voor mijn ouders, Dirk Tempelaar, geboren 19 maart 1920 en mijn moeder Margrietha van der PLANK, geboren 8 november 1921. Allen geboren en opgegroeid in Vlaardingen. Getrouwd op 25-jarige leeftijd met Cornelia Anna Hoekstra, geboren op 16 februari 1948. Wij hebben drie dochters en acht kleinkinderen.
 
Voorvaderen
De familienaam Tempelaar gaat 21 generaties terug tot ca 1299 voor de ontbinding van de Tempeliers in 1312. Jan I TEMPLERS is vooralsnog de eerste stamvader. Het is vrijwel zeker dat Jan I een afstammeling is van een vooraanstaande familie in de omgeving van het Brabantse land. Jan I had bezittingen, waaronder een stuk land, betaalde intredegeld aan de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap van de Sint Jan in 's-Hertogenbosch en zijn dochter Mechtelt trouwde met Gerit van de Aa, pastoor van Gestel, uit het geslacht van Nicolaus Gruter, waarin vele ridders voorkomen.Onderzoekers en auteurs geven aan dat het niet onwaarschijnlijk is dat de geslachtsnaam Tempelaar afkomstig is van de Tempeliers en gezocht moet worden in de familienaam van Boxtel, Amilius van Buscele, die eveneens connecties heeft met het geslacht van Nicolaus Gruter. Ze vertrokken vanuit de plaatsen Aarle-Rixel en Neunen over de hele wereld.
 
Voorvaderen van Dirk Tempelaar
I Jan I TEMPLERS 1299  
II Jan II (Jhan) TEMPELAIR 1340 Nuenen
III Jan III TEMPELAIR 1360 Nuenen
IV Thomas Jan TEMPELER 1391  
V
Maes (Marten)
Thomas Jan
TEMPELERS 1422  
VI Jan (Maes) TEMPELAIR 1450 Aarle
 VII  Sijmon  TEMPELAARS 1470 Helmond
VIII Jan VI Sijmon TEMPELAARS 1518  
 IX Sijmon Jan TEMPLAR 1542 Schiedam
X Herman TEMPELAAR 1574  
XI
Simon
Hermansz
TEMPELAAR 1608 Poortugaal
XII Pieter Simons TEMPELAAR 1639 Poortugaal
 XII Gillis Pietersz TEMPELAAR 1679 Poortugaal
XIV Pieter Gillesz TEMPELAAR 1706 Poortugaal
XV Jillis Pieters TEMPELAAR 1737 Poortugaal
XVI Jacob Jillesz TEMPELAAR 1763 Poortugaal
XVII Dirk Jabobsz TEMPELAAR 1807 Poortugaal
XVIII Jilles TEMPELAAR 1853 Poortugaal
XIX Dirk TEMPELAAR 1879 Poortugaal
XX Dirk TEMPELAAR 1920 Vlaardingen
XXI Dirk TEMPELAAR 1945 Vlaardingen
 
Opleiding en werkzaamheden
Na de basisschool, de CTS Christelijke Technische School in Schiedam, studierichting timmeren en de Middelbare Technische Avondschool in Rotterdam, studierichting bouwkunde, heb ik de studierichting Arbeidskunde gedaan bij het Arbeids- en procesanalyse, organisatieadviesbureau Berenschot.Na mijn militaire diensttijd heb ik bij twee bedrijven gewerkt, Key en Kramer in Maassluis en bij Wilma Bouw op verschillende locaties. Tot slot ben ik de laatste vijf jaar van mijn werkzame leven directeur geweest van Integraal Schoolbeheer BV.
 
Vrijwilligerswerk en hobby's
Na de basisschool, tijdens mijn werkzaamheden en nu nog is het vrijwilligerswerk een belangrijke bezigheid geweest naast hobby's zoals vakantie, golf, postzegels en genealogie. Voor het vrijwilligerswerk, waarbij het sociale en kerkelijke element een belangrijke drijfveer was en nog is, heb ik in 2014 een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen, lid in de Orde van Oranje-Nassau.
 
Nageslacht
In de meeste gevallen stopt een stamvaderopvolging met alleen dochters, doch er is een van mijn dochters getrouwd en zij heeft haar eigen familienaam Tempelaar behouden. Onze kleinzoon Sam Tempelaar is geboren op 12-12-2013 in Leiderdorp en zo kan er weer een XXII generatie aan de stamboom toegevoegd worden.